Plejeråd for kalksten og marmor

Før og under installation

Sørg for, at flydespartelmassen og/eller betonpladen er tørret ordentligt inden udlægning. Tør overflade mindsker risikoen for udfældning i stenen.

Brug kun Ardex X32 fliseklæb. Den er specielt udviklet til natursten og binder fugt hurtigere, hvilket forhindrer misfarvning og udfældning i stenen. Fugemasse og silikone skal også tilpasses natursten.

På badeværelset er det vigtigt at bygge en god fald. En dårlig fald gør, at vand med shampoo og sæberester ikke løber af. Dette kan beskadige stenen.

I tilfælde hvor du har gulvvarme, vent med at tænde for gulvvarmen i 4 uger efter lægning. Dette er for at fliseklæb eller imprægneringen ikke påvirkes negativt.

Tape aldrig direkte på fliserne. Kemikalier i tapen kan skabe mærker på stenen, som er svære at fjerne.

Vælg altid en rist som er syrefast. At den er syrefast betyder helt enkelt, at risten ikke udskiller syre som kan skade naturstenen.

Grundlæggende behandling

Stenimprægnering er en effektiv løsning at anvende for at beskytte naturstenen mod pletter. Visse imprægneringsmidler kan forandre stenens udseende. Den bliver normalt lidt mørkere. Vi anbefaler derfor Fila MP90 Eco Xtreme, en imprægnering tilpasset natursten, som gør at stenen beskyttes og samtidig bevarer sit oprindelige udseende.

Når gulvet er samlet, skal du rengøre overfladen med grov rengøring Fila PS87, lade stenen tørre og derefter imprægnere med Fila MP90 Eco Xtreme. Følg instruktionerne nøje. I særligt sårbare områder, for eksempel i bruseren anbefaler vi at behandle vores kalksten en gang om året. Bemærk, at fliserne skal være helt tørre og rene, når imprægneringen påføres. Vent med at gå i bad eller brug overfladen i cirka et døgn efter imprægnering. Yderligere produktinstruktioner kan findes her.

Tip! Hæld lidt vand på stenen efter imprægnering. Hvis vandet danner perler på overfladen, er stenen mættet. Hvis vandet absorberes, skal overfladen imprægneres yderligere. 

Rengøring

Til daglig rengøring af stenen anbefaler vi Fila Cleaner Pro, et koncentreret universalrenser, der skånsomt men effektivt renser alle gulv- og vægfliser. Godt for både din sten og miljøet. Virkelig snavsede overflader kan rengøres med den grovrengøring Fila PS87. 

Olie, makeup og lignende pletter

Fedt og olie bør fjernes hurtigst muligt for at forhindre det i at trænge ind i stenen. Hvis der opstår en plet, skal du rengøre med Fila PS87. Følg instrukserne. 

Gummi, lim, stearin, tusch

Fjern så meget som muligt mekanisk, dvs. ved forsigtigt at skrabe med en kniv eller lignende. Vask derefter pletten af med opløsningsmiddel, f.eks. mineralsk terpentin eller terpentin. Afslut med at gøre stenen ren med Fila Cleaner.

Ridser og skader fra syre

En ridse på gulvet behøver du ikke udbedre. Den slides væk over tid og tilfører smuk patina til stenen. Syre fra sæbe- og shampoorester eller fra mad og drikke kan forårsage ætsninger på stenen. Hvis der opstår skader, kan man forsigtigt med hånden slibe stenen med en diamantslibeklods, ståluld eller et stykke nylon.