Guide

Fald og gulvafløb i bruseren

av Etta Blanck

Publicerad

For naturstenens holdbarhed er det vigtigt, at der er fald på gulvet så at shampoo og sæberester let kan skylles bort. Det kan være svært, at opnå det rette fald på en både elegant og funktionel måde. I denne artikel giver vi inspiration og information omkring fald og afløb i vådrum for at opnå et så flot, praktisk og holdbart badeværelse som muligt.

Byg fald i bruseren

Et rigtigt fald i bruseren er vigtigt når man bygger og renoverer et badeværelse. Vandet skal kunne løbe af gulvet, og det er specielt vigtigt, når man anvender kalksten og marmor. Har man et dårligt fald risikerer man, at shampoo og sæberester bliver liggende på gulvet og med tiden kan skade stenen.

Faldet skal sikre, at vandet løber ned i afløbet. Man kan bygge faldet på forskellige måder, alt efter hvilken type af gulvafløb man vælger. Så lad os først se på de forskellige typer af gulvafløb.

Der findes 3 typer gulvafløb. Den mest anvendte type er et traditionelt rundt eller firkantet afløb der placeres midt i bruseren. Det andet er et linjeafløb (også kaldet afløbsrende) som normalt placeres mod væggen i bruseren der hvor termostaten sidder. Den sidste type er et hjørneafløb som placeres i et hjørne og har en trekantet form.

Uanset om du renoverer eller bygger nyt - vær ude i god tid når du vælger afløb! Hvilket afløb du vælger afhænger af brøndens placering i bruseren.

Fald og gulvafløb til store stenplader

Vil man have store stenplader som dækker hele gulvet, bør man med fordel vælge et linje- eller hjørneafløb. Vælger man et linjeafløb som dækker bredden i bruseren eller et hjørneafløb, så kræver det kun fald i en retning og man kan derfor anvende større stenplader uden problem.

Har man valgt det mest anvendte gulvafløb, det vil sige det der placeres midt i bruseren, bør man gå ned i minde plader, eftersom gulvets fald mod afløbet skal være fra alle retninger. Vi sælger derfor også mindre format (10x10 og 15x15cm) af vores mest populære sten Lindanäs slebet och Lindanäs børstet.

Har man et centreret afløb og trods det vil fortsætte med større plader i bruseren, så findes der en løsning. Ved at lave et såkaldt kuvertfald fra de 4 hjørner kan man opnå det rette fald. At kuvertskære indebærer helt enkelt, at man skærer de firkantede plader diagonalt og på denne måde vinkler pladerne ned mod afløbet. Denne metode kræver, at håndværkeren har stor erfaring for at resultatet bliver rigtig fint. En elegant men også krævende løsning.

Afslutningsvist er den måske mest vigtigste detalje i brusenen, hvilken rist man vælger. Her kan man enten matche finish på stål med termostaten eller andre ståldetaljer (krom, messing, børstet stål o.s.v.) Vi synes naturligvis, at det fineste er, når man anvender natursten som dæksel. Utroligt flot og harmonisk!

Obs! Vælg altid en rist som er syrefast. At den er syrefast betyder helt enkelt, at risten ikke udskiller syre som kan skade naturstenen.

Publicerad