Guide

Stensprog: Hvad betyder faldende længder?

av Etta Blanck

Publicerad

Når man ser på kalksten og marmor og skal vælge format, kan man støde på begrebet 'faldende længder'. Et ukendt begreb for de allerfleste indtil videre, med mindre man inkluderer vores stenhuggere i beregningen. Hvad betyder faldende længder egentlig?

En klassisk måde at lægge gulv på

Faldende længder er en klassisk måde at lægge gulv på, hvor stenfliserne har samme bredde, men varierende (= faldende) længder. Det indebærer altså helt enkelt, at gulvfliserne eller vægfliserne af kalksten eller marmor, som du bestiller, har samme bredde, men forskellige længder. Mange stengulve er lagt med denne teknik, men det er sjældent noget, man tænker over, før man ser nærmere efter. Det giver et utroligt flot resultat og et harmonisk helhedsindtryk, når fliserne har forskellig længde.

Du vælger flisernes bredde – længden varierer

Bredden på fliserne er normalt 20 eller 30 centimeter, og længden varerier mellem 40 og 80 centimeter. Altså: Hvis formatet er 30 cm faldende, så indebærer det, at bredden på fliserne er 30 centimeter, og længden på de forskellige fliser fx er 45 centimeter, 64 centimeter og 78 centimeter. Der er ingen planlagt fordeling af de forskellige længder i en ordre, som vi leverer. Plukningen sker vilkårligt og garanterer en god fordeling af bredder.

Her kan du se en skitse over sten- eller fliselægning med 30 centimeter faldende længder. Det fungerer på samme måde på væggen som på gulvet og er velegnet til kalksten og marmor i badeværelser, entréer og køkkener.

Faldende længder giver minimalt spild

Ved gulv- eller fliselægning af kalksten og marmor med faldende længder minimerer man spildet, eftersom alle længder og alt materiale kan anvendes. Også i stenbruddet, når stenene bearbejdes og skæres til, kan man udnytte så meget som muligt af en stenblok, når man skærer faldende længder. På billedet kan du se, hvordan det ser ud, når en af vores kunder lægger gulv med vores kalksten Lindanäs med børstet overflade i faldende længder. Med faldende længder får gulvet et klassisk udseende, og den børstede overflade giver et rustikt udtryk.

Bonustips til gulve! Faldende længder giver liv i gulvet, der lægges. Ønsker man at styre variationen yderligere, kan man gå videre og også blande forskellige flisebredder. Det kan give et fantastisk resultat!

Publicerad