Interiør

Gotlandsk kalksten Norrvange

av Etta Blanck

Publicerad

Bjerge og klipper er som fotonegativer der fanger perioder i jordens udvikling og som kan framkalles flere millioner år senere. Den gotlandske kalksten afslører, at Sverige for 400 millioner år siden lå nær ekvator. Gotland var dengang en tropisk ø som lå i et hav med koralrev og mange alger, muslinger, søliljer og andre dyrearter. Disse arter ses nu som fossiler i vore kalkstensplader.

Ifølge historien startede man med at bryde Norrvange til bygningssten allerede under 800-tallet, men det var først senere under Hansetiden, at Gotland spillede en større rolle indenfor stenhandel. Dette fordi Gotland var et geografisk egnet handelspunkt. Siden 1954 har man brudt og forædlet stenen hos det lokale familieejede firma Slite Stenhuggeri, som i dag er den eneste producent af ægte Norrvange. Desværre florerer der idag mange kopier i granitkeramik med lignende og navn og udseende, men intet kan sammelignes med det ægte materiale. Kalkstenen Norrvange er veletableret og populær i såvel Sverige som Europa for dens varme lyse farver. Stenen er en kulturarv som med sine farver, fossiler og vækster fortæller en historie om Sveriges og Gotlands natur for 400 millioner siden.

At indrette med Norrvange

Man kan gøre meget med et holdbart materiale i lyse og varme toner. Oftest ser man Norrvange på gulv og vægge, men stenen anvendes også ofte som bordplade eller vindueskarm. Uanset om man efterstræber et landligt eller moderne udtryk passer stenen perfekt. Dens nuance og struktur skaber en varm følelse uanset hvor man lægger den og den er skøn at gå på. 

For dig som overvejer at lægge Norrvange på gulvet finder der flere indretningsaspekter at tænke på. Indledningsvis påvirker formatet og dens læggeretning oplevelsen af rummet. Kvadratiske plader i eksempelvis 30x30 cm kan føles moderne, mens det med faldende længder ofte bliver mere rustikt. Man kan med fordel også overveje læggeretningen på stenpladerne. Et alternativ er, at lægge de faldende længder så at de følger rummets retning. Da vil rummet opleves som langt og smalt. Vælger man at lægge pladerne på tværs vil loftshøjden opfattes som højere. Vil man forstærke en rørelse eller gangretning som for eksempel i en hall, kan man med fordel vælge at lægge pladerne i rummets retning. Hvis man i stedet for lægger stenen i et rum hvor man bare opholder sig, kan det være fint at lægge pladerne på tværs.

Badeværelse hos vores danske kunde Line Borella. Badeværelse på hotel Ett Hem, foto Magnus Mårding.

Når man lægger stenen findes der desuden mange muligheder hvad gælder tanker omkring farver. At indrette med et monokromatisk farveskema, det vil sige tone i tone med stenens basisfarve, skabes en symbiose i rummet som giver en rolig og harmonisk følelse. Stony Ground No.211 eller School House White No. 291 bra Farrow & Ball er neutrale farver som går tone i tone med Norrvange. Vil man matche stenen med fliser passer Arkitekt Light Mink fra Höganäs fint.

Er man ude efter mere effekt og liv i rummet kan man vælge at bryde med kontrastfarver. En sådan fin kombination er for eksempel at bruge kornblå eller røde tekstiler, genstande eller møbler i rummet. Farrow & Ball´s Drawing Room Blue No. 253 kontraster fint med Norrvanges nuance og struktur.

Interiør og møbeldesigner Maria Osminina. Villa af John Robert Nilsson.

At kombinere Norrvange med andre naturmaterialer så som eg eller olieret valnød er utroligt fint. Egetræets lyse naturfarve i kombination med Norrvanges nuancer skaber en skandinavisk naturlig følelse. Efterstræber man et mere eksklusivt og levende udtryk passer valnøddestræ perfekt. Den mørkebrune tone og åretegningerne passer vældig godt sammen med Norrvanges lette sandgrå farve og struktur.

Norrvange matslebet og ubehandlet eg. Nordisk udtryk med lyst træ og beige gulv hos Line Frier, fotograf Peter Kragballe.
Smuk kombination af Norrvange matslebet og olieret valnøddetræ.

Publicerad