Interiör

Andrum Spa

av Deniz Bulus

Publicerad

Jeg har ikke besøgt alle spa i Sverige men min fornemmelse er, at Andrum Spa nok er blandt de bedste. I hvert fald når det kommer til design og form. Andrum Spa blev bygget af Svenska Kyrkan og Lunds Stift i 2019. Det ligger i forbindelse med Åkersberg Stiftsgård, et hotel- og konference center i skånske Höör. Billederne af dette skånske badehus afslører god arkitektur. Virkeligheden er bedre og oplevelserne er magiske. 

Trods det at bygningen er forholdsvis lille så føles alle rum private. Man hører vandet risle fra den indendørs pool og de besøgendes stemmer høres svagt næsten som i en kirke. De økologiske hud- og hårpleje produkter med svenske urter og bær findes tilgængelige i bad- og omklædningsrummet og man oplever en behaglig duft. Det er virkelig et pusterum. 

Arkitekt Johan Sundberg og Mattias Andréasson. Fotograf Peo Olsson.

Niveauet for detaljer er højt. Vældig højt. Materialerne som er anvendt er Bårarpsgranit - en lokal granit med toner af rö∂t, gråt og sort. Loft og indervægge er i fyretræ. Saunaen er måske det smukkaste jeg har set. Brede varmebehandlede fyretræsplanker møder Bårarpsgraniten på gulbet. Stenen er skøn att gå på og det er skønt at sidde på de brede planker. Temperaturen er perfekt. Den og en del andre rum og detaljer minder om mesterens Zumthors Spa i Vals. Dampsaunaen har sæde og ryg i massiv granit. Lyset strø’mer ind fra ribber i fyrretræ som dækker det store vindue hvor man kan se udendørspoolen. Selv den er beklædt med den smukke granit. I det fælles hvilerum er der liggestole med udsigt gennem 5 meter he vinduer ud mod en stor græsplæne efterfulgt af løvskov som følger åen her i Höör. 

Dette er intet andet end verdensklasse. Godt arbejde Johan Sundberg og Mattiras Andréasson. 

Fotograf Peo Olsson.

Publicerad