Interview

Hannah Appelgren om japansk arkitektur

av Etta Blanck

Publicerad

Fortæl lidt om dig selv. Hvem er du og hvordan havnede du i Japan?

Jeg hedder Hannah Appelgren og arbejder som arkitekt hos Kengo Koma & Associates i Tokyo.
Jeg har arbejdet her siden 2014 med et lille afbræk for at gøre min master færdig på arkitektskolen i København. For tiden arbejder jeg med et spændende kontorstårn i Dallas, hvor første spadestik forhåbenligt bliver taget i begyndelsen af næste år.

Hvad kan du lide ved japansk arkitektur og design og hvordan har det formet din egen stil?

Det jeg altid har kunnet lide ved japansk arkitektur er, at den designes indefra og ud. Det har været lettere for mig at tænke på den måde, specielt da jeg først begyndte med arkitektur. Jeg kan lide hvordan japansk arkitektur, både traditionelt set og idag, er en forlængelse af naturen, mere end den er en barriere mellem inde og ude.

Anvendes natursten i Japan og hvordan ser japanerne generelt på materialer?

Traditionelt set betyder materialer meget for japanerne, og man ser mange fantastiske stenbelægninger i velbevarede byer som f.eks. Kyoto. I dag prioriteres materialer desværre ikke på samme måde, da grundpriserne er blevet så høje, at det sluger det meste af budgettet. Det er virkelig synd og har nok også noget at gøre med, at bygninger i Japan har en kortere livslængde sammenlignet med Europa.

Du har blandt andet tegnet et hus på Øland. Fortæl lidt om dine tanker bag det og om dine materialevalg.

Huset på Øland er et lille hus, som mest handler om materialer og de smukke omgivelser med åbne vidder og skovlunde. Det bliver bygget i letbeton, synlige træbjælker i loftet og gulv og vindueskarme i kalksten. Formen er simpel, et kvadratisk plan med to store vinduer mod syd og vest og et pladetag med en markant tagafslutning som binder huset sammen med omgivelserne.

Hvad er dine bedste tips som arkitekt til vores kunder som står overfor renoveringer og nybyg.

Det er svært at give generelle råd, da huse er så personlige og bundet til en kontekst. Men.. lav meget research! Start med at søge efter referencer fra huse, rum, materialer og kunst som du kan lide.Referencer er den nemmeste måde at kommunikere med arkitekter, og samtidig finde ud af hvad du selv kan lide.

Publicerad