Interiør

Kalksten på badeværelset

Overvejer du natursten til dit badeværelse? Kalksten er et fantastisk materiale til dette formål. Her kommer tips, gode råd og inspiration.

Forskellige behandlinger giver forskellige oplevelser på badeværelset

Vores fødder og hænder er nogle af de mest følsomme områder på kroppen. Et materiale, som ser ens ud med øjnene, kan opleves helt forskelligt med vores hænder eller fødder. Følelsen af at sætte fødderne på et varmt kalkstensgulv på et badeværelse er svær at beskrive. Det føles ganske enkelt utroligt behageligt. Det føles glat og blødt, selvom der er tale om en hård sten. Den er lige så behagelig for øjet som for hånden eller en lille fod. Flere af vores kalksten fås med forskellig overfladebehandling – slebet, diamantfræset, høvlet eller børstet. Alle giver forskellige oplevelser. Mærk, klem og find den rigtige behandling til dig og dit badeværelse.

Et naturmateriale er ikke perfekt, men altid smukt

Alle materialer ændrer sig med tiden. Det er uundgåeligt. Men visse ændrer sig hurtigere end andre, og det er meget forskelligt, hvordan de ændrer sig. Mens plast og keramikfliser med kun et yderlag af farve bliver matte, og farven forsvinder, bliver natursten, som er naturligt gennemfarvede, bare smukkere med årene, og marmoreringen og farverne forstærkes. Vi vil slå et slag for ægte natursten sammenlignet med mønstrede keramikfliser – det kan aldrig blive det samme. Farven og marmoreringen i en ægte kalksten kan ikke kopieres. Vær forberedt på, at kalkstenen får patina med årene, men den vil fortsat være smuk.

Kalksten overalt eller "bare" på gulvet på badeværelset

At beklæde et badeværelse med kalksten på både vægge og gulve giver et rent og hygiejnisk indtryk. Normalt anvender man lige store fliser, men det bliver også rigtig flot, hvis man lægger fliser i stort format på gulvet og bruger mindre på væggen. Man kan naturligvis også kombinere kalkstenen med andre materialer og overflader. En smuk vægfarve, malet eller pudset, kombineret med et kalkstensgulv, giver et varmt og hyggeligt indtryk. En anden fin kombination er at vælge en vægflise, som matcher en farve, der findes i den kalksten, du vælger. For eksempel en lysbeige vægflise kombineret med vores kalksten Södervange, til Lindanäs en vægflise i en fin grå farve og til en rød Ølandssten måske en lysrosa-rød vægflise.

Södervange matslebet og Höganäs Grynna White. Rød Ölandssten i Wanås Restaurant Hotel, fotograf Fredrika Stjärne. 

Kalksten og gulvvarme? Det fungerer fint

Tænk på, hvor længe en sten kan holde sig varm efter en fin sommerdag. Generelt er sten et materiale, der er som skabt til gulvvarme, og kalksten kan med fordel anvendes både på et gulv med vandbåren eller eldrevet gulvvarme. Stenene holder effektivt på varmen og fordeler den jævnt.

Vælg den rigtige fuge

En vigtig detalje er fugen. Vi anbefaler at gå så tæt på kalkstenens farve som muligt, når du vælger fuge. For at gøre valget af fuge enklere har vi matchet hver sten med en fuge, som findes under teknisk information på hver produktside. 

Tænk nicher ind i badeværelset

Der er en række detaljer, som kan gøre en stor forskel på et badeværelse i kalksten. Design og konstruktion af nicher er en flot og prisgunstig måde at skabe en følelse af luksus på badeværelset eller toilettet. En niche er en fordybning i væggen i et rum. Den kan fx være stor og rumme en bruser – eller mindre og skabe en hylde eller afsætningsplads på et godt sted. Kan man få plads til en niche til bruseren, giver det mulighed for at bruge kalkstenen på gulv og vægge for derefter at gå over til et andet materiale på væggene uden for bruseren. En niche til håndvasken gør, at man på en flot og stilren måde kan montere spejl, flere forskellige typer skuffer eller måske en enkel bordplade i kalksten med en håndvask og en hylde i træ nedenunder til opbevaring.

Design og foto Marie Laure Helmkempf. Design Studio McW, foto Darren Chung.

Lav et moodboard

I forbindelse med en renovering er det altid en god idé at lave et moodboard for dit badeværelset med forskellige materialeprøver og farver. Ud over stensort bør du også inkludere de træsorter og farver, som skal anvendes, og det metal, som blandingsbatteri, beslag og kroge skal være lavet af. Se gerne på dine materialeprøver i det rigtige lys. Der er en dybde i stenen, som skaber forskellige oplevelser, afhængigt af, om du ser dem i naturligt lys eller i lyset fra en loftslampe. Vores kalksten Norrvange kan fx i et bestemt lys opleves som varm beige og med andre lyssætninger som koldere lysegrå.

Et bæredygtigt materialevalg

Kalksten indeholder ingen kemikalier, farvestoffer eller tilsætningsstoffer, og produktionen er meget energieffektiv sammenlignet med keramik. Natursten er også altid 100 % genanvendelig.

Det er en stor udfordring at renovere et badeværelse eller bygge nyt hus. Ikke nok med, at beslutningerne er svære – det er måske også vores livs største investering. Man vil gerne vælge de rigtige materialer og et materiale, der holder længe. Med natursten får du et materiale, som holder over tid, både i forhold til udseende og oplevelse. Bæredygtigt på alle måder.

Sådan holder du kalksten ren og fin

Der er fire ting, man bør tænke på:

1. Brug en fliseklæb og fugemasse der er tillpasset natursten. Vi anbefaler Ardex X32 og Ardex g10. 

2. Undgå tape direkte på stenen. Tape kan give mærker, som er svære at fjerne.

3. Når gulvet er samlet, skal du rengøre overfladen med grov rengøring Fila PS87, lade stenen tørre og derefter imprægnere med MP90 Eco Xtreme. Det gør det lettere at rengøre stenen og beskytter mod olie og makeup, som ellers kan give pletter.

4. Skyl bruseområdet for sæbe- og shampoorester, hver gang du har badet (så undgår du skader rundt om gulvafløbet). Brug almindelig sæbe og vand, når du gør rent, det er det bedste for stenene.

Vi håber, at dette har gjort dig klogere på dit materialevalg. Og inspireret dig. Held og lykke med badeværelset!

Her kan du bestille materialeprøver på vores kalksten. Det er et godt sted at starte.