Guide

Kunsten af kombinere porøs kalksten og glat marmor

av Etta Blanck

Publicerad

Står valget mellem marmor og kalksten? Måske kan du vælge begge dele. Vi giver dig et overblik over valgmulighederne mellem de forskellige stensorter.

Et mere spændende design og det bedste fra to verdener

Mange, der står foran en renovering, tænker, at det er forbudt at blande marmor og kalksten. Det er en gængs opfattelse, at forskellige typer natursten ikke fungerer sammen, og at det ikke er godt at kombinere dem. Naturligvis har både kalksten og marmor deres fordele og er vidunderlige på hver deres måde. Og de adskiller sig også i kvalitet, udførelse, pris og robusthed. Men i stedet for at stille dem op over for hinanden, kan du kombinere dem og få det bedste fra to verdener.

"Jeg bliver tit spurgt, hvilken stensort man skal vælge til sit badeværelse: kalksten eller marmor? Når jeg så svarer, at man jo kan vælge dem begge, kan jeg mærke, at mange bliver meget overraskede", siger indretningsarkitekt Rebecka Haymoz. "Til en vis grænse kan jeg godt forstå det. Det er vidunderligt at træde ind på et badeværelse beklædt helt i smuk kalksten, eller som funkler af nypoleret marmor fra gulv til loft. I mange tilfælde er det mere end nok. Men desværre indebærer denne restriktion, at man begrænser sig, ikke bare i forhold til ens egne idéer, men også i forhold til mulighederne for et mere spændende design, funktion og oplevelse.”

Brug kalkstenens og marmorens forskellige strukturer

Kalksten og marmor har lidt forskellige strukturer. Kalkstenen er lidt mere rustik og giver en lidt grovere følelse end marmor, som opleves lidt mere glansfuld og glat. Og de kontrasterende overflader kan give utroligt smukke resultater, når de sættes sammen på en harmonisk måde. En stænkbeskyttelse i børstet Lindanäs-kalksten over en håndvask i Bianco Carrara-marmor sammen med et flisegulv i slebet Lindanäs giver en fantastisk effekt, og de forskellige materialestrukturer tilfører en dybde og rummelighed til badeværelset.

Lindanäs børstet fra 832 dkk, Lindanäs slebet fra 792 dkk

Et andet alternativ, som vi godt kan lide at anvende, er børstet Alevik-kalksten i brusebadet, der giver et romantisk indtryk, som leder tankerne hen på antikkens Grækenland, og derefter anvende Nero Marguina- eller grøn svensk Kolmårdsmarmor til håndvasken.

Alevik slebet fra 712 dkk, Kolmårdsmarmor slebet fra 1.592 dkk, Kolmårdsmarmor diamantfræset fra 1.752 dkk

At kombinere kalksten og marmor gælder selvfølgelig ikke kun badeværelset, denne metode kan også bruges i køkkenet. Et vidunderligt slebet Alevik-kalkstengulv i faldende længder med en stor, lækker Ruivina-marmorplade som køkkenbord er en fantastisk kombination. Eller lad en mørkere kalksten som slebet Lindanäs dække gulvet i spisestuen, hvor man sidder og spiser ved Saarinens Tulip table i Bianco Carrara-marmor.

"Hvis du er bange for, at de forskellige sten skal udkonkurrere hinanden, eller at den ene sten skal fylde mere end den anden, selvom de måske koster lige meget, så tænk i stedet på det endelige design og det æstetiske forhold mellem dem", siger Rebecka Haymoz. "Det kan blive utroligt harmonisk at bryde af med to forskellige stensorter, og kombinationen kan faktisk øge, snarere end minimere, wau-faktoren i rummet. Det fantastiske ved gode sten er, at de fylder præcis så meget, som du giver dem plads til."

Golv och väggar klädda med kalksten. Inbyggt badkar i marmor.
Design og foto Joanna Lavén.

Design ud fra stenenes egenskaber

Et andet aspekt, som selvfølgelig også spiller ind, er, at der i længere formater er forskel på, hvilken tykkelse kalksten og marmor kan produceres i. Hvis man ønsker en længere plade, men ikke vil gå op i tykkelse, kan det være en fordel at vælge marmor. Hvis du fx vil beklæde badeværelset med kalkstenskakler, men ønsker et langt underskab med indfældet håndvask i en tynd topplade, kan det være bedre at vælge marmor til netop håndvasken.

Det har ingen betydning, om stilen er moderne, klassisk eller landlig – det fungerer altid at blande natursten. De rigtige sten, den rigtige kombination af farve og overfladefinish på det rigtige sted, giver en god kombination. Og kombinationerne er uendelige.

Publicerad