Guide

Natursten i haven

av Etta Blanck

Publicerad

Skab liv i din have med natursten

Nu er den bedste tid til at give din have, uderummet eller væksthuset ekstra kærlighed. Med den mangfoldige og slidstærke natursten, kan du skabe en levende, unik og holdbar have der bare bliver finere med årene. Her har vi samlet ideer og inspiration, til dig som vil vække liv i haven ved hjælp af natursten.

Skab en holdbar og tidløs udeplads

Det er ikke en tilfældighed, at det bliver mere og mere attraktivt med natursten når det kommer til stenlægning af haver, væksthus og uderum. Kalksten og marmor holder i generationer og bliver bare smukkere med årene takket være slid og patinering. Ved at anvende naturmaterialer ser du, at farve, struktur og form flyder sammen med miljøet udenfor samtidig med at stenen skaber en levende stemning.

Arkitekt Max Holst, møbler Massproductions.

Indret uderummet med natursten

For dig som overvejer at lægge natursten som gulv i dit uderum eller væksthus, findes der uendelige muligheder. Møbler og planter kan let kombineres med naturstenens naturlige fossilaftryk og mønster således, at alt harmoniseres og føles ensartet uden at være direkte matchet. For at tilføre varme og skabe et hyggeligt indtryk i uderummet, kan du matche stenen med tekstiler, belysning og farve. For eksempel passer vores Norrvange matslebet vældigt godt sammen med varme beige farver.

Hvilken oplevelse du vil skabe i uderummet afhænger af valget af sten og slibning. Efterstræber du et rustikt udtryk, kan du med fordel vælge natursten med en mere grov overflade, som eksempelvis vores kalksten Lindanäs børstet. Er du ude efter en Sydeuropæisk stemning kan vi anbefale Alevik slebet, vores nordiske travertin med porøs struktur og huller som den italienske travertin. Bygger du et orangeri passer vores Gårdsblanding måske fint? Variationen i den Ølandske Gårdsblanding skaber en meget levende og jordnær følelse, som gør sig perfekt i et orangeri.

Lindanäs børstet fra 815 dkk, Alevik slebet fra 790 dkk, Ølandssten Gårdsblandning fra 2.300 dkk.

Udtrykket i uderummet påvirkes desuden af stenens format. Man kan vælge fast format i eksempelvis 30x30 cm, men hvis du vil skabe et mere unikt og legende uderum, så findes der mange alternativer til den klassiske kvadratiske stenplade. Man kan lægge gulve i brede faldende længder, og har man lyst kan man tilmed blande forkellige formater. Uregelmæssige stenplader med naturlige former og variationer i farve skaber et livligt udtryk, hvor du kan indrette gemmen at følge formerne eller gå helt imod dem. Mulighederne for at skabe et livligt og tidsløst uderum med natursten er mange.

Vælg den rigtige slibning til din have

Slebet, børstet og diamantfræset - hvilken type af slipning skal man vælge? Hvis du skal lægge sten i et uderum eller væksthus, kan du med god samvittighed se bort fra de funktionelle aspekter og vælge det alternativ som tiltaler dig mest rent æstetisk. Hvis du derimod vil lægge natursten på en terrasse eller udeplads, som i vinterhalvåret eksponeres for sne, bør du tænke på visse holdbarhedsaspekter. Indledningsvist må stenen være frostbestandig. Samtlige af vores sten, undtaget Lindanäs kalksten, er frostbestandige og fungerer udendørs. Ud over at stenen er frostbestandig anbefaler vi også, at du vælger en sten med en grov overflade. På denne måde mindsker du risikoen for, at stenen bliver glat når den er våd eller dækket af løv. En grov overflade bliver aldrig ligeså glat som en slebet kan blive.

Er du usikker på hvilken natursten du skal vælge, er det en god ide at bestille prøver på naturstenen inden du bestemmer dig. Se på stenen i naturligt lys og føl på den så at slibningen føles rigtig.

Kolmårdsmarmor slebet fra 1.590 dkk, Kolmårdsmarmor diamantfræset fra 1.750 dkk, prøver fra 160 dkk.

Forskellige typer af natursten

Der findes mange forskellige typer af natursten. Det er bjergsartens egenskaber som i mangt og meget afgør hvordan stenen anvendes. Uanset om du vælger kalksten, marmor, granit eller nogen anden type af natursten, er egenskaber så som farve, styrke i farven, tekstur og struktur vigtig at have i tankerne. Om bjergarten står imod misfarvning og forvitring er en anden vigtig variabel, at have med i overvejelserne når du vælger sten.

Det er vigtigt, at vælge den rigtige natursten til din have, men det er næsten lige så vigtigt, at vælge den rigtige klæb, silikone og fuge. Alle disse komponenter må være tilpassede natursten for ikke at forårsage misfarvninger og skader så som udfald i stenen. Du kan købe fugemasse og fliseklæb her.

Behandling og rengørring

Når det kommer til behandling og rengørring af din natursten kan det ikke være enklere. Vi anbefaler imprægnering af stenen med Fila MP90 Eco Xtreme, en effektiv og miljøvenlig imprægnering til både marmor og kalksten. Med den rette behandling kan du sikre dig, at naturstenen holder sig fin år efter år uanset vejrforholdene. Vil du have flere råd om hvordan du bedst vedligeholder din natursten kan du læse mere i vores vedligeholdelsesråd.

Publicerad